
snoopy peanuts compleet - alle dagstroken en zondagsstrips 1955 en 1956
Om te beginnen moeten we even een klein misverstand uit de weg helpen dat zou kunnen ontstaan als je naar het omslag van de Nederlandse vertaling van de Complete Peanuts kijkt (die hier onder de titel Snoopy verschijnen) – daar staat namelijk in de linkerkolom “alle dagstrips”, terwijl op de Engelstalige Complete Peanuts van stripuitgeverij Fantagraphics duidelijk “dailies and sundays” staat. Om je maar meteen gerust te stellen: als je de Nederlandse versie volgt van uitgeverij Silvester, dan krijg je net als in de Engelse versie steeds over twee pagina’s drie dagstrips (maandag tot en met zaterdag), waarna een volledige pagina met de strip van de zondag volgt.
Ook Silvester brengt de strip uit in van die mooie, stevige hardcover boeken waarin steeds twee jaar verzameld zijn. We zijn inmiddels bij het derde deel beland, de jaren 1955 en 1956, en Snoopy, de hond van onze melancholieke antiheld Charlie Brown, is nog steeds niet helemaal de absurdistische hoofdfiguur geworden waar hij later toe uit zou groeien, maar hij heeft hier toch al wel genoeg merkwaardige trekjes.
Linus kan nog steeds niet zonder zijn dekentje, maar is tegelijk een opmerkelijk filosofisch genie, en in dit deel maakt hij zijn eerste opmerkelijke sneeuwpop (zie hier rechts), en dan kun je meteen zien waar een tekenaar als Bill Waterson met zijn Calvin & Hobbes de mosterd vandaan had.
Wat ook erg leuk is aan deze verzamelde Peanuts is dat tekenaar Schulz geniaal was in running gags. Sommige grappen werden door Schulz jaar op jaar herhaald in eindeloze variaties. Hier zien we Charlie Brown bijvoorbeeld weer eens volledig onderuit gaan doordat hij toch weer de verleiding niet kan weerstaan om de bal weg te trappen die Lucy zo verleidelijk voor hem neerzet.
Charlie Brown heeft ook een eeuwigdurende strijd met vliegers en een vliegeretende boom die alleen maar hilarischer wordt doordat Schulz er elke keer weer nieuwe variaties op weet te verzinnen. We laten er hier een paar stroken van zien, maar in het boek gaat het nog een hele tijd door, en je hoeft er maar een héél klein beetje gevoelig voor te zijn om er de slappe lach van te krijgen.
En zo is er onder meer de jaarlijks terugkerende verjaardag van Beethoven waar aandacht aan besteed wordt, en nog wat subtiele terugkerende motieven.
Het is vooral de merkwaardige, unieke, van melancholie doortrokken humor van Schulz die Peanuts nog altijd onweerstaanbaar maakt. Peanuts is een klassieker die op een geheimzinnige manier volstrekt tijdloos is en die door steeds weer nieuwe generaties ontdekt kan worden.
Wat dat betreft is deze hardcover-uitgave een blijvertje en een absolute aanwinst. Verplichte kost voor iedere stripliefhebber, want Schulz’s Peanuts is een klassieker die in elke stripverzameling thuishoort, en dan niet uit plicht, maar gewoon om er elke keer weer met volle teugen van te genieten. Overigens is de Nederlandse uitgave voortreffelijk vertaald, hoewel dat niet altijd even eenvoudig is. Pig-pen, de jongen op het omslag van dit deel, heet hier bijvoorbeeld Smeerkees. En ook verder worden de boeken voorbeeldig en riant uitgegeven, wat voor zo’n relatief klein taalgebied toch een klein wondertje is.
Kopen dus, en vooral veel cadeau geven! Want iedereen die je deze boeken cadeau geeft zal aangenaam verrast zijn als ze ontdekken dat de Complete Peanuts eindeloos veel leuker zijn dan ze gedacht hadden!
-
Charles M Schulz – Snoopy Peanuts Compleet – Alle Dagstroken 1955 en 1956 – Silvester Strips – ISBN 978-90-5885-7071
Peanuts © United Feature Syndicate, Inc