
saul steinberg - l'écriture visuelle
Sinds het overlijden van Saul Steinberg, die ik beschouw als een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw, verschijnen er nog regelmatig boeken met zijn werk en worden er ook nog steeds tentoonstellingen georganiseerd.
Zo was er van eind 2009 tot begin 2010 een grote en interessante tentoonstelling te zien in het Tomi Ungerer Museum in Straatsburg, en gelukkig kunnen we daarvan nagenieten, dankzij een voortreffelijke catalogus die werd uitgegeven door de Musees de la Ville de Strasbourg.
L’écriture visuellle was de titel van de expositie, maar er was niet alleen aandacht voor de calligrafische kant van Steinberg’s werk – het was een zeer breed opgezettte tentoonstelling met vrij veel werk dat ik nog niet eerder gezien had, onder meer een bijzondere tekening die Steinberg samen met Picasso maakte in 1958. Dat betekent dat die twee grootheden elkaar ook moeten hebben herkend, want beiden waren grote individualisten die niet gemakkelijk met anderen samenwerkten. Het is maar een eenvoudige tekening, maar ik was graag bij dat historische moment aanwezig geweest.
Er is ook aandacht voor de invloed die Steinberg had, niet alleen binnen het tijdschrift The New Yorker, waar hij zijn hele leven voor werkte, en waar hij het begrip “cartoon” volledig op losse schroeven wist te zetten door er een filosofische en kunsthistorische diepgang in te brengen die niemand voor mogelijk had gehouden, maar er wordt ook een hoofdstuk vrijgemaakt voor zijn navolgers, waaronder de Tomi Ungerer van het Museum waar de tentoonstelling plaatsvond.
Maar er is vooral veel werk van Steinberg te zien, in uitstekende reproducties, waarvaan heel veel in kleur. En dat betekent dat je wel een tijdje zoet bent met dit boek, want het werk van Steinberg geeft altijd veel te denken, terwijl het ook altijd een genot is om naar te kijken. Een heerlijk boek, en een absolute aanrader.
-
Saul Steinberg – L’écriture visuelle – Musees de la Ville de Strasbourg – ISBN 978-2-35125-074-7
Deel van het omslag van de catalogus met Parade uit 1952, waarin Steinberg kunst en humor wel heel dicht bij elkaar brengt.
Dat moment, daar zou ik graag getuige van zijn geweest, op 16 mei 1958 – de twee grootste kunstenaars van de twintigste eeuw maken in Cannes samen voor de lol een tekening op een in stroken gevouwen vel papier.
Lomaki, 1972, Steinbergs hoogsteigen commentaar op de schilderkunst van de twintigste eeuw.
Zonder titel – Tekst rechtsonder: Sigrid Happy Birthday Aug 9 1986, AND LOVE, Saul.
Een getekend verjaardagscadeautje dus, van Parijs.