
trotzdem fröhliche grüsse! otto morach en johanna fülscher - een briefkaartenuitwisseling
Johanna Fülscher (1893-1978 en Otto Morach (1887-1973) waren twee kunstenaars die elkaar tussen mei 1918 en april 1919 zo’n honderd geïllustreerde ansichtkaarten stuurden, die allemaal kleine kunstwerkjes blijken te zijn.
De kaartenuitwisseling getuigt van een buitengewone, korte maar intensieve kunstenaarsvriendschap waarin alledaagse gebeurtenissen de revue passeren, maar ook serieuzere zaken. Persoonlijke betrokkenheid bij de politieke gebeurtenissen en wat er verder zoal gebeurt zo vlak na de Eerste Wereldoorlog laten hun sporen ook na in de kaartenwisseling.
Otto Morach werd later bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Zwitserse Modernen, terwijl van Johanna Fülscher eigenlijk maar weinig bekend is. Het lot van veel vrouwelijke kunstenaars in de twintigste eeuw, vrees ik. Dankzij deze kaartenwisseling kunnen we nu toch kennismaken met het bijzondere werk van deze onterecht onbekend gebleven kunstenares.
Want dat kun je aan die kaarten wel zien – Fülscher wist op één zo’n kaartje beeldend vaak meer over te brengen dan Morach. Het maakt zonder meer nieuwsgierig naar ander werk van Fülscher, want deze verzameling kaarten, die vrij achteloos lijken te zijn ontstaan, puur voor het eigen plezier, zijn al zo goed en zo raak dat haar andere werk kwalitatief wel goed moet zijn.
Het boek is overigens perfect uitgegeven, met op elke bladzijde een mooie grote reproductie van elke kaart, met daaronder kleiner de achterkant, die het bestuderen meestal ook meer dan waard is. Een verrassend boek uit de archieven van de kunst. Een aanrader!
- “Trotzdem fröhliche Grüsse!” – Otto Morach und Johanna Fülscher – ein Postkartenwechsel – Scheidegger & Spiess
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Trotzdem fröhliche Grüsse!

Johanna Fülscher, 22 juni 1918

Johanna Fülscher, 22 juni 1918, achterkant van de kaart

Otto Morach, 25 mei 1918

Otto Morach, 10 mei 1918

Johanna Fülscher, 12 mei 1918. Zo staan de kaarten steeds in het boek – de voorkant boven, de achterkant verkleind onderaan. Perfect.
© Hugo Stüdeli, Familie Fülscher, Karl Fülscher 2020 Schiedegger & Spiess